TÜRKÇE-FİNCE
FİNCE-TÜRKÇE
GENEL SÖZLÜK
TURKKI-SUOMI / SUOMI-TURKKI
SANAKIRJA
ATİLLA JORMA
Genel dil bilimi çalışmaları içinde tarihten antropolojiye, linguistikten folklora kadar pek çok sahada konuyla ilgili olarak karşımıza çıkan Türkiyatın en önemli çalışma alanlarından biri Ural-Altay veya Turanî diller meselesidir. Avrupa merkezli dil, tarih ve antropoloji anlayışının klâsik örneği olan Ural-Altay teorisi geçerliliğini yitirmesi ve aralarında akrabalık bağları olması bir yana, bu dil grupları arasında pek çok ortak yan olduğu bir gerçektir. Bu durum genel dil tetkikleri kadar, insanlık tarihiyle, bu tarih içinde Hint-Avrupa ve Turanî dil ve antropoloji ilişkileri kadar, bozkır kültür coğrafyasının kendi bünyesindeki dillerin ve tarihi sekansların anlaşılıp bilinmesinde mukayeseli bir araç olma önem ve özelliğini korumaktadır.
Bu babda tarihi bozkır kültür ve dil mirasının en tanınmış Ural grubu dillerinden olan Macarca, Fince ve Estonca, gerek konuyla ilgili Türkiyatın dil çalışmalarında, gerekse günümüz dünyasında varlığını devam ettirmede, Fince çok özel bir yere sahip bulunmaktadır.
Yayınevi olarak plânladığımız “sözlük” serisi içinde ikincisini oluşturan Türkçe-Fince/Fince-Türkçe Sözlük, piyasada bulunan harcıâlem hazırlanmış sözlüklerden farklı olarak, kendisi Suomili olması hasebiyle, tabii olarak Finceye hâkim olduğu kadar, özellikle Oğuz dil grubu çalışmalarında da bir uzman olan Dr. Atilla Jorma’nın, uzun yıllar süren titiz ve yoğun çalışması sonucu, 33.000 kök kelimeden oluşan bir söz hazinesidir.
Değerlendirmeler
Henüz değerlendirme yapılmadı.